VODNÁ LAVÍNA V TATRÁCH: Zakliesnených je niekoľko ľudí

11.07.2024 Kežmarok

Bratislava/Ždiar 11. júla (TASR) - Tragická udalosť v Monkovej doline si vyžiadala dva ľudské životy a štyroch zranených. Ľudia zostali zakliesnení v prístrešku po zásahu vodnej lavíny. V oblasti bola vyhlásená mimoriadna situácia. TASR to potvrdil starosta obce Ždiar v okrese Poprad Pavel Bekeš. Informáciu o obetiach vo štvrtok večer pre TASR potvrdilo aj Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR.

Miestni dobrovoľní hasiči šli prehľadať aj ďalší terén. "Našli tam zraneného chlapca s výronom členka," priblížil starosta s tým, že bola vyhlásená mimoriadna situácia. "Úhrn zrážok bol taký, že v histórii obce vyššia voda potokom nešla ako dnes. Máme strašne veľa škôd," dodal pre TASR.

Záchranári priblížili, že dve osoby zomreli priamo v doline. "Ďalších troch, 57-ročného muža s pomliaždeninami nohy, 50-ročného muža so zranením hrudníka a maloletú osobu s poranením predkolenia, záchranári transportovali do nemocnice v Poprade," priblížil pre TASR zástupca hovorcu OS ZZS SR Richard Bolješik.

V prístrešku sa nachádzalo 16 osôb. Na miesto bezprostredne po udalosti smerovala horská záchranná služba, dve pozemné posádky rýchlej zdravotnej pomoci a dva záchranárske vrtuľníky.

Správa Tatranského národného parku (TANAP) na sociálnej sieti upozornila, že na turistickom chodníku Monkovou dolinou do Širokého sedla došlo vo štvrtok k zosuvu pôdy a značkovaný chodník je nepriechodný.

Horská záchranná služba (HZS) neskôr spresnila, že turistický značený chodník v Monkovej doline (červená značka) od Hotela Magura po Kopské sedlo a v Doline Bieleho potoka (zelená značka) zo Strednice po rázcestie Monkova dolina – pod Ptošovskými turňami, je z dôvodu veľkého poškodenia po búrke nepriechodný a až do odvolania uzavretý.

Stredné a severné Slovensko zasiahli vo štvrtok popoludní silné búrky s prívalovým dažďom. Zostali zaplavené niektoré ulice, napríklad cesta medzi Valaskou Dubovou a Likavkou. Za odbočkou na Bacúch v smere na Brezno zas spadol na vozovku strom. Následky búrok museli riešiť aj v Lúčkach a vo Vyšnom Kubíne.
 

M. Šutaj Eštok ďakuje HZS za zásah a nasadenie v Monkovej doline

Bratislava 11. júla (TASR) - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) ďakuje záchranárom z Horskej záchrannej služby (HZS) za profesionálny zásah a nasadenie pri tragickej udalosti v Monkovej doline. Rodinám obetí tragédie vyjadril úprimnú sústrasť.

"Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinám obetí a prajem skoré uzdravenie zraneným po nešťastnej udalosti v Belianskych Tatrách," uviedol minister na sociálnej sieti.

Z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR informovali, že prvá štátna tajomníčka rezortu Lucia Kurilovská je na ceste na miesto nešťastia.

Tragická udalosť v Belianskych Tatrách si vyžiadala minimálne dva ľudské životy a štyroch zranených. Ľudia zostali zakliesnení v prístrešku po zásahu vodnej lavíny. V oblasti bola vyhlásená mimoriadna situácia. TASR to potvrdil starosta obce Ždiar v okrese Poprad Pavel Bekeš.
 
 

Vyberte región

mark